Suomen huippubrändejä

Monilla suomalaisilla brändeillä on pitkät perinteet. Menestyneet yritykset ovat usein aloittaneet toimintansa jo 1900-luvun alkupuolella, tai jopa aiemmin, kuten Fazer jo vuonna 1891. Brändiin liitetään ajatuksia luotettavuudesta, merkkiuskollisuudesta, tunnettuudesta ja takuuseen laadusta. Vahva brändi tuo myös yritykselle lisää tulosta.

Vahvan brändin rakennus ei tapahdu hetkessä, vaan vaatii vuosien, jos ei jopa vuosikymmenien työn, ja myös kyvyn viestiä kuhunkin aikaan sopivalla tavalla, niin että uudetkin sukupolvet ottavat brändin omakseen.

Brändien arvostusta mitataan vuosittain Taloustutkimuksen ja Markkinointi&Mainonta -lehden toteuttamassa kyselyssä. Fiskars ylsi vuonna 2017 toiselle sijalle arvostetuimpien brändien kyselyssä. Nousua edellisvuoteen tuli yksi sija. Kolmannella sijalla tässä kyselyssä oli Fazer. Kärkikymmenikön joukkoon mahtui myös Iittala.

Tässä artikkelissa tutustutaan hiukan tarkemmin Fazeriin, Fiskarsiin, Iittalaan ja Marimekkoon, jotka ovat luonnollisesti pärjänneet hyvin myös Brändien arvostus -kyselyssä jo vuosien ajan. Marimekko ei ollut kärkikymmenikössä tällä kertaa, mutta puhuttaessa vahvoista suomalaisista brändeistä, se kuuluu niihin ehdottomasti.

Fazer                                              

Fazer eli Oy Karl Fazer Ab on suomalainen leipomo- ja ruokapalveluyritys, jonka toiminta ulottuu Suomen lisäksi seitsemään maahan: Ruotsiin, Norjaan, Tanskaan, Viroon, Venäjälle, Latviaan ja Liettuaan. Vientiä Fazerilla on yli 40 maahan. Fazer valmistaa erilaisia makeis-, keksi- ja leipomotuotteita, jonka lisäksi sen toimialaan kuuluvat kahvila- ja ravintolatoiminta. Yhtiön makeistehdas toimii Lappeenrannassa, suklaat tehdään Vantaalla ja purukumit Karkkilassa. Liiketoiminta-alueet on jaettu kolmeen: Fazer makeiset, Fazer leipomot ja Fazer Food Services.

Fazerin tarina sai alkunsa 1891 Helsingissä Karl Fazerin avattua konditorialiikkeen ja kahvilan Kluuvikadulle. Konditoriassa alettiin pihlajanmarja-marmeladien, tuttavallisemmin “kettukarkkien”, valmistus vuonna 1895. Karl Fazer oli opiskellut makeisten valmistusta Euroopassa, ja hän osasi yhdistellä venäläisten ja ranskalaisten makeiskulttuurien parhaat puolet. Hän oli myös hyvä myyntimies ja taitava markkinoinnissa. Helsingin raitiovaunuissa on mainostettu Fazerin makeisia 1800-luvun lopulta asti. Ulkomaille Fazerin makeisia alettiin viedä vuonna 1898, ja niitä myytiin aina Marokossa saakka.

Fiskars

Fiskars Oyj Abp on perustettu vuonna 1649, ollen Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva yritys. Fiskarsin kaikkein tunnetuin tuote on sen oranssikahvaiset sakset, joita on kaikkiaan myyty yli miljardi kappaletta. Yrityksen markkina-arvo vuonna 2017 oli 1958 miljoonaa euroa. Fiskarsin valikoimaan kuuluvat kodin, ruoanvalmistuksen ja kattauksen designtuotteet. Fiskars omistaa muun muassa Arabian ja Iittalan arvostetut brändit, ja siitä tuli markkinajohtaja Pohjoismaissa kodintuotteiden osalta, kun se osti Iittala Groupin vuonna 2007 230 miljoonalla eurolla.

Fiskars sai alkunsa Fiskarsin rautaruukista. Yritys on alusta asti valmistanut tuotteita maataloudelle, teollisuudelle ja kuluttajille. Ensimmäiset Fiskarsin valmistamat tuotteet olivat nauloja ja kuokkia. Johan Jacob Julin, joka oli ammatiltaan apteekkari, osti Fiskarsin vuonna 1822, ja saksia alettiin valmistaa kymmenen vuotta myöhemmin. Fiskarsista tuli osakeyhtiö vuonna 1883 ja se noteerattiin Helsingin pörssiin vuonna 1935. Fiskars valmisti pitkään myös Buster-merkkisiä veneitä, mutta myi marraskuussa 2015 Busterin tehtaan sekä tuotemerkin Yamahalle.

Iittala

P.M. Abrahamsson perusti Iittalan kylään lasitehtaan vuonna 1881. Alussa tuotantoon kuului lähinnä apteekkilasia ja pulloja, mutta vähitellen talouslasin valmistamisen osuus alkoi kasvaa ja 1930-luku oli muotoilun uutta aikakautta. Klassiset Aino Aalto -lasit ovat saaneet alkunsa vuonna 1932, ja nykyisin Aalto-maljakkona tunnettu Savoy-maljakko vuonna 1936. Toisen maailmansodan aikaan lasin tuotanto oli pysähdyksissä materiaalipulan vuoksi, mutta sodan jälkeen Iittala jatkoi nousuaan aina 1970-luvun öljykriisiin asti, joka aiheutti tuotannon vähentämistä ja irtisanomisia.

Iittalan lasitehdas myytiin Wärtsilälle vuonna 1987 ja vuonna 1990 sen osti Hackman. Vuodesta 2007 yritys on kuulunut Fiskarsille ja sen nimi on ollut Iittala Group Oy Ab. Iittalan tuotteet ovat saaneet osakseen kansainvälistä arvostusta aina yrityksen alkuvuosista asti. Iittalan lasitehtaan tuottamat kristallit saivat esimerkiksi tunnustuksen Barcelonan maailmannäyttelyssä vuonna 1929 ja Tukholman muotoilukilpailussa suunnittelija Tapio Wirkkala sai ensimmäisen palkinnon vuonna 1946. Iittalan tuotteiden sisäiset laatuvaatimukset ovat aina olleet erittäin kovat.

Marimekko

Armi ja Viljo Ratian vuonna 1951 perustama Marimekko on tänä päivänä kansainvälistä suosiota nauttiva suuryhtiö, jolla on liikkeitä Suomessa reilut 60, liikkeiden kokonaismäärän ollessa maailmanlaajuisesti noin 160. Yhtiön liikevaihto vuonna 2016 oli 99,6 miljoonaa euroa. Yrityksen tie ei ole ollut aina kovin tasainen, mutta Kirsti Paakkasen omistuksessa Marimekko löysi polun sille menestyksen tielle, jolla se on edelleen. Maija Isola, joka on klassikoksi muodostuneen Unikko-kuosin luoja, oli Marimekon ensimmäinen suunnittelija ja työskenteli yritykselle vuosina 1949-1987.

Mikä tekee brändistä vahvan?

Marimekon suunnittelijat ovat kuvailleet yrityksen suunnittelufilosofian olevan intohimo ja voimakas tunne. Vahvan brändin rakennuksessa ja brändin ylläpidossa intohimo on tärkeää – täytyy uskoa siihen mitä tekee. Pelkkä usko ja intohimo eivät kuitenkaan riitä, vaan sen lisäksi tarvitaan myös liike-elämän taitoja, onnistunutta markkinointia ja kykyä uudistua tarpeen mukaan, kadottamatta kuitenkaan alkuperäistä ideaa.

Tässä artikkelissa esiteltyjä brändejä yhdistää kuitenkin yksi asia ylitse muiden, joka on varmasti ollut suurin syy niiden menestymiseen – suomalainen laatu.